adgroup

Shaklee Independent Distributor | ID: 891272 | Penghantaran Seluruh Malaysia

Shaklee Independent Distributor | ID: 891272 | Penghantaran Seluruh Malaysia

Monday, 30 March 2015

Kaedah Perancang Keluarga-IUCD

Selamat petang ibu-ibu semua..arini saya nak cerita sikit pasal kaedah untuk perancangan keluarga ni..Kita bukan nk menolak rezeki yg Allah bagi..Tapi seelok2 merancang tu utk bagi penyusuan sehingga anak 2tahun, dan bole manjakan anak puas2 sebelum dia dpt adik baru kan 😁

Walaupun ada yang menyusukan bayi secara eksclusif..anda jangan fikir yg anda selamat ye..walaupun anda tak period..tapi kadangkala bole jadi anda telah subur pd masa tu..haaa..jadi kene la berjaga2 ye..

Kalau macam saya, walaupun menyusu badan sepenuhnya..sebulan lepas habis nifas, period terus datang..masa bersalin  anak ke dua pun macam tu jugak ( nampak tak terlebih subur kat situ 😝😝)

ok cukup jangan banyak melalut..

Ada beberapa jenis kaedah untuk perancangan keluarga yg saya tahu

- pil perancang
- injek depo
- implan
- iucd

Ok..kebanyakan daripada kaedah2 di atas tu akan mengganggu hormon kita..

Hanya kaedah Iucd sahaj yg tidak mengganggu hormon tau.. sebelum buat keputusan utk pasang IUCD ni..saya dah buat banyak pencarian di google..baca seba sedikit info2 pasal alat perancangan yg lain..maka keputusan telah dibuat sebulat suara utk menggunakan kaedah IUCD ni

Kenapa saya pilih Iucd eh??

- sebab saya seorg yg pelupa utk makan pil
- sebab saya mudah gemuk..dah la mmg chubby( taknak ngaku tu gemuk) 
- sebab sy nk fully bf ank sy
- sebab taknak amik sesuatu yg bole ganggu cycle period saya
- taknak buat yg ade operation2 walaupun kecik nya operation


Jangan risau ye ibu-ibu..IUCD ni tidak memerlukan sebarang pembedahan pun..prosedur nak masukan IUcD tu pun memang sangat cepat

Kalau anda takut aurat dilihat oleh doc yg bukan muhrim..saya cadangkan anda pilih lah klinik swasta yg mempunyai doc perempuan..sebabnya waktu ni bukan la darurat kan untuk kita tayang alat sulit kita pada bukan muhrim..mesti segan..mmg la kita kene keluar duit sikit bila buat di swasta tapi kosnya tak besar pun..

Untuk pertama kali saya pasang IUCd ni saya kene cas rm180..kali kedua pasang dah turun harga jadi rm170 ..walaupun buat di klinik yg sama..IUCD ni pulak bole bertahan maximum sehingga 3 tahun dan anda bole bukak bila2 masa rasa nak bukak.. macam saya hehe

ini la rupenye IUCD tu ye..ade lagi satu bentuk yg berupa T jek..tapi selama saya guna hanya bentuk yg ni doc bagi hehe..


Di situ la kedudukan IUCD dlm rahim kita..

Selama saya menggunakan IUCD ni memang takde ape2 alahan ke, ketakserasian ke sbb saya period normal mcm biasa 7-8 hari..perido setiap bulan dgn cycle 30-31 hari..dan bila rasa nk preggy lagi bole la ke klinik berhampiran untuk surug doc keluarkan dia..jangan pandai2 pulak ye nak keluarkan sendiri..

Mesti ade yg nak tanya kan..masa hubungan bersama tu macamana..setakat ni rasanya semua pun ok jek xde rasa tak selesa atau ape..mungkin lain doc lain cara buatnya..
tapi saya mmg belum pernah rasa yg tak selesa tu lagi sejak saya guna IUCd ni walaupun ni dah kali yg kedua 

Kalau ada sape2 nak tanya apa2 maklumat pasal IUCD ni yg saya tak tulis dalam ni anda bole jek terus wassap saya ye..saya bole share pengalaman guna IUCD ni free jek 😁😁
farah

5 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...