adgroup

Shaklee Independent Distributor | ID: 891272 | Penghantaran Seluruh Malaysia

Shaklee Independent Distributor | ID: 891272 | Penghantaran Seluruh Malaysia

Tuesday, 8 November 2016

Hobi baru yang menghilangkan stress

Rasanya macam belum pernah lagi ku update pasal hobi baru ku ini dalam blog ni la..adoii sangat malas ni sekarang nk mengarang..berbulan baru ade satu dua entry..

Dah lebih setahun aku dok kat rumah aku ni..sejak aku habis berpantang Umar aritu , tibe2 je sanubari aku terminat nk membela bunga2 an..sebelum ni halaman rumah aku cuma dihiasi dgn lalang2 je dan rumput2 ..😆😆

Mula2 nya..aku g jalan2 kat bandar ternampak la satu nursery ni..aku pun try la masuk..sekali keluar aku beli 3 jenis bunga..ade 2 dari bunga yg aku beli masa tu da mati tau..masa tu mmg tak tau langsung pasal ilmu bunga ke sayur ke..tu yg mati agaknya..rupanya ade bunga yg tak perlu siram hari2.. ade yg nak panas, ade yg nk teduh..ade yg nak air byk..

sejak daripada titik permulaan aku beli bunga tu..tak tau ape yg dah merasuk aku sampai aku jadi hobi pulak nk beli bunga..

Lebih kurang dalam 6-7 bulan hobi baru aku ni terjadi..byk jugak bunga2 yg aku berjaya jaga ..bunga ni bukn je kene jaga..kene belek setiap hari..baja..cantas.. tgk ade ulat ke tak..fuhhh ..tapi bukan semua bunga leceh cmtu la

jom tgk koleksi yg aku ade setakat 7 bulan ni..tak la byk tp ckp utk buat hati ku berbunga2 hahahaha



ni pokok kemboja cina @ adenium..aku baru ade 8 pokok..setiap pokok aku kaler bunga lain2..tapi musim hujan ni dia jadi segan2 nak berbunga..sbb pokok ni perlukan cahaya matahari yg byk.. air dia tak suka sgt ..siram dlm 1-2x je seminggu tu..musim hujan aku terus tak siram.. cantik..aku suka ..tunggu musim panas nk tmbh koleksi 😄




ni koleksi petunia aku..ade 3 je..yg pink ni baru je beli sabtu lepas sbb tu belum meriah lagi..yg lain tu pun ms beli sikit je bunga..dah kene belaian manja oleh aku jadi la byk bunga hehe..

eh sblm ni aku tak pernh tau pun nama bunga2 ni ye..beli je..pastu bila dah join group kebun bandar tu aku byk dpt ilmu dari situ..nama pokok ke, bunga ke, cara jaga sume so sume byk belajar dr situ..dah tau nama pokok senang nk cari kat google kn..

setakat ni , ni lah pokok bunga paling leceh.. hari2 nk buang bunga yg layu dan  cantas2 tiap 2 mmgu 😂😂


orkid..pun aku ade dlm 4-5 pasu..yg lain bunga dah gugur ..ni pun gmbr ms bunga ni baru kembang..skrg bunga ni  masih ade tau lama dia melekat kat situ..yg lain ade yg baru nk berbunga balik nnt kita update 

kalau masa tak minat bunga dulu aku cakap susah la nk tanam orkid..tapi rupanya orkid ni antara yg senang je jaga takyah belek ari2 pun kalo aku la haha..tibe2 kua putik bunga..tapi buh la baja n siram ..siram pun guna auto tu yg tak belek langsung kadang2 😆😆


eh pnt la nk cite sume haha..nnt la buat entry lain ye.. ni tempat aku letak bunga2..ade pokok lada jugak kat situ..
bunga vinca, bunga taik ayam,pokok ati2, bunga reulia( betul ke tak ejaan tak pasti hehe), ros jepun, kemboja dan bunga butang( belum keluar bunga sbb aku semai dr benih)

nnt aku buat entry pasal tanaman lain pulak la byk benor sume nk cite sini hehe

jom kita tgk kebun yg sekangkang anak kera tu 😄

Sunday, 28 August 2016

Kabinet Untuk Dapur Comelku

Memang menjadi impian setiap perempuan kan nk dapo yg cantik dan lengkap dgn kabinet dapur atas bawah kan..

mula2 pindah rumah ni mmg aku pun slalu verangan jugak ..bestnye kalo ade kabinet kat dapo aku..walaupun dapur ku comel aje..kalau nk buat kabinet full tu mau kene standby 8ribu jugak agaknya 

maka masa tu mmg mampu verangan je la..takpe..verangan tak kene byr satu sen pun..pagi ptg aku dok google gmbr2 kabinet dapur yg cantik2 je keje cuci mata..nk pasang kat dapo sndiri blm mmpu masa tu 😂😂


Dan akhirnyaaa..

minggu lepas..
angan2 aku telah di realisasikan dengan jayanya ..

Alhamdulillah
setelah setahun lebih baru ade rezeki nak buat..xpe2..
sikit2 lama2 dia cantek ..eh?? 😆😆


itu pun buat kabinet bawah je dulu..bersesuaian la dgn budget yg ade..

walaupun bawah saje..tu pun aku dah sgt2 bersyukur..sronok tau tgk ade kabinet..baru ade bawah tu..kalo full kabinet nnt..mau mak tido kat dapo seminggu kot 🙊🙊


ade la beberapa kesalahan yg dibuat oleh kontraktor kabinet ni..tapi semua dia atasi dgn baik..dtg ulang brp kali utk repair ketidakpuasan hati aku 😂😂
sampai last2 bos nya sndiri yg dtg repair kesalahan tu bila staff dia buat tak memenuhi citarasa aku

yela kita dah byr mahal2..takkan nk tgk je kalo ade yg tak kene dgn mata

Kos keseluruhan utk kabinet aku..+ bar + tambahan table top ( buat formika punye jer ) rm3700.. material pintu kabinet jenis 3g..tak termasuk segala mak nenek rak pinggan dan botol..tu aku beli sndiri asing..rak botol rm188, rak pingan satu set rm246..beli dekat Aik Hoe..
beli sndiri lebih jimat 
ohh..dan aku mintak dia tambah beberapa kotak utk bhgian dlm pun kene tmbh lg 150 


ok jom cuci mata sikit ..
walaupun tak se gah kabinet org len yg mahal2 ..
tapi aku suka suka suka kabinet aku 😄


ni gambar sblm ade kabinet..
( ms ni tgh kemas rak2 besi sbb beli kabinet ready made , so agak bersepah dapo)


gambar selepas.. 😍😍
ni table top yg mmg ada ms beli rumah
panjang dlm 15kaki

sebelum




selepas..
tu table top tambahan guna formika je ( jimat punye 😆😆)
yg merah putih tu cabinet beli yg ready made kat kedai perabot je sblm raya aritu( nak enterpreme la jugakk walaupun cipi je) 


beliau marah nnt aku tak masukan dlm ni..terpaksa gak masukn beliau ni 😂😂

nampak x..kepanjangan kabinet ni..walaupun bawah je , kemain byk pintu dpt buat kn..seronok nk susun brg pasni 😄
lagi seronok sbb kalo sepah2 dlm tu pun xde org nampak kan 😂😂


ini bar yg di tambah
( kerusi bar belum ade lagi )




rak pinggan dan rak botol

ok..itu aje nk cite utk entry ni

utk kabinet atas , dan lain2 kabinet sila tunggu menteri kewangan dlm rumah ni buat pembentangan budget dulu 

dan juga jutaan terima kasih yg tak terhingga utk encik suami kerana telah merialisasikan impian isterimu ini 😍😘
(bodek lebih..taun depan mana tau dapat kabinet atas pulak 😆😆 )


Rumput Mutiara @ Pearl Grass

Ya Allah..lama betul kan blog aku ni dok bersawang je ..dah 2 bulan tak berhapdet rupanya rumah ini..biasala tu kan..bila ade baby baru..masa sangat2 la terhad..(alasan je kn..😅😅)

harini aku nk cite pasal rumput je.. punya la lama tak berhapdet rasanya byk jugak perkembangan pasal rumah aku dah tak ter hapdet..rajin sungguh..

Alkisah..en suami dari mula2 lagi masuk rumah ni dah verangan nk tanam rumput mutiara ni kat kawasan lapang depan rumah..bulan ni ade rezeki lebih..baru la kami dapat menunaikan hajat encik suami 😄


ni gambar semasa kerja2 pembersihan lalang2..kawasan ni mmg dah lama terbiar sampai penuh lalang woo..nasib xde gmbar sebelum buang lalang tu..fengsan org tgk 😆


kerja pembersihan tapak dah setel..supervisor dari awal kerja dok perati je kn 😅


ni kerja tambak pasir pulak bak bagi sama level dgn longkang tu supaya air tak bertakung kat rumput nnt


dah siap kerja2 menambak pasir


 
kalau tgk dekat2, rumput ni lain dari rumput biasa tu tau.. cantik je daun dia bulat2..


ni kerja2 penampalan rumput 😅


baru la sejuk sikit mata memandang kan daripada pandang semak samun tu 😆😆.. 

kontraktor yg bertanggungjawab dalam kerja2 penanaman rumput kami ialah Encik Mohd Asamudin Sdn Bhd 😂😂
sesiapa berhajat nk tanam rumput sila contact beliau..kerja2 nya tip top..aku sangat berpuas hati 😄

Maka nya kami dapat menjimatan berganda sbb ade tukang rumput sdn bhd 😁

ni sedikit info bagi sesiapa yg sedang sevey2 nk tanam rumput..
rumput ni ssuai sangat pada yg malas nk potong rumput selalu 😄

...info tentang Rumput Mutiara
  • rumput mutiara tak perlu dimesin...
  • rupabentuk rumputnya cantik, kekal dalam saiz yang sama panjang. 
  • jika ditanam ditempat yang betul2 panas dan di kawasan yang terbuka (tidak berbumbung), saiz rumput jadi betul2 pendek, nampak cam bulat gitu...
  • jika ditanam di tempat yang 50:50 kepanasan jadilah saiz yang tidak sekata
  • jika ditanam di tempat yang berbumbung contoh bawah rumah orkid yang berbumbung netting, saiz daun jadi panjang-panjang (2" - 3" panjang) sementara kedudukan helaian rumput agak jarang...jarang... antara satu sama lain, tak padat... *kesimpulan: rumput mutiara agak tak brape sesuai ditanam bawah bumbung*
  • Sesuai dibajakan hanya dengan baja organik tahi ayam.  Kalau terlebih tabur pun, its ok ... rumput tak mati.
Cara maintain rumput mutiara:
  1. mesti rajin diselenggarakan dari masa ke semasa...mesti dipantau pertumbuhan rumput2 liar yang sentiasa curi2 ruang nak tumbuh sama.  
  2. mesti ditabur baja organik tahi ayam sekali-sekala untuk memastikan pertumbuhan rumput sentiasa sihat, subur dan menghijau.
  3. kalau bukan musim hujan, elok disiram sekurang2nya sekali sehari.
  4. tanahnya tidak terlalu liat agar lancar pertumbuhan akar, sebaiknya ada campuran tanah semasa awal2 proses menanam.
  5. rumput jangan sampai bertakung air... oleh itu harus dipastikan kedudukan tanah agak tinggi sekurang2nya sama paras dengan kaki lima rumah. Jika bertakung air, dikhuatiri ianya akan membusuk dan kemudiannya mati...  ia bukan jenis yang lasak macam Cow Grass
sumber http://impiana-iman.blogspot.my/2011/02/rumput-mutiara-pearl-grass


ni gambar terkini rumput aku ni setelah hampir sebulan beliau di tampal..encik suami gigih tau siap buat water sprinkler sbb nk bg rumput dia tak kering dek panas yg melampau..

lagi satu kiteorg kn slalu balik kg..jadi beli timer setel masalah kami 😁

Friday, 27 May 2016

Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris !!


Risau bila anak susah nak faham bahasa inggeris..

Dah cuba macam-macam buku tapi masih takde kesan positif..

Buku kurang menarik minat anak untuk belajar bahasa inggeris

kalau anda ada masalah-masalah di atas ..saya ada penyelesaian kepada masalah anda !


Dapatkan senaskah buku Mudahnya Belajar Bahasa Inggeris ini.

Mudah untuk difahami oleh anak-anak dan menarik minat mereka kerana

* setiap muka surat berwarna
* ada dwibahasa
* ada soalan latihan dan jawapan disediakan






Buku ini tidak dijual dikedai- kedai buku tau

Harga buku pun sangat murah cuma Rm39 sahaja sebuah..tambahan rm6 utk postage ke semenanjung
( Cod sekitar sri gombak sahaja ye) 


Jadi kalau nak dapatkan nya kene terus tempah di talian berikut ye
farah

sila buat keputusan dengan pantas sebelum kehabisan stok sbb buku ini sangat laku keras ye..

Saturday, 7 May 2016

Penapis Air Coway Yg Murah

[PENAPIS AIR RM95/sbln DENGAN 3 SUHU]

PROMOSI Ulang Tahun Coway yang ke-10. 

Coway datangkan Penapis air BERMINERAL dengan hanya bayaran RM95/sebulan.

Produk: Neo




[Pernahkah berlaku begini kepada anda?]
- ANGKAT botol air dari mesin air depan kedai runcit
- MASAK air setiap hari untuk 'plain water' di rumah.
- TUNGGU air sejuk terlebih dahulu selepas jerang air.
- SEMUT dan HABUK berenang di dalam bekas air.
- LUPA tambah air panas dalam thermos flask.
- PENUH botol air di dalam peti ais.
- BERSEPAH botol² dan bekas air di dapur.
- Bekas air yang bukan BPA FREE kat dapur.

[Jom Jimat Duit, Masa & Tenaga]

Penapis Air Coway dengan:-
➲fungsi FILTER 
➲fungsi HEATER
➲fungsi COOLER
➲fungsi DISPENSER

=BONUS TEMPAH SEKARANG=

Anda dapat...
[Servis Dan Warranty PERCUMA] 
- Bi-monthly Service 
- tukaran filter secara berkala
- tukaran alat ganti
- Upah penyelenggaraan 
- Free Re-location

- FREE KHIDMAT NASIHAT DARI SAYA jika memerlukan.

**1 tahun untuk Pakej Belian Terus.
**5 tahun untuk Pakej Sewa Beli

=Anda Tempah Sekarang=

Anda dapat..
- bayaran bulanan serendah RM95 Sebulan 
- diskaun rm355 (Pakej Belian Terus)

[JANGAN LEPASKAN PELUANG KEEMASAN!!!]

WhatsApp / SMS / Call 'NEO'' ke
012.7354137 Farah
012.7354137 Farah
012.7354137 Farah

untuk sebarang pertanyaan dan tenpahan ye!!

Wednesday, 23 March 2016

Penawar Masalah Sakit Lutut Dan Sendi

Kebiasaanya sakit lutut ni jadi kat orang tua-tua jek kan, tapi zaman sekarang ni dah tak kira tua ke muda ke ramai jek yg ade masalah sakit lutut ni.
Lutut kita akan berasa sakit apabila pelincir yg berfungsi untuk melancarkan pergerakan antara sendi-sendi dah berkurang



Sekarang dah tak perlu risau ade penyelesaian utk masalah anda..cuma perlu spray je tanpa melakukan apa-apa pembedahan


Memperkenalkan..ProKas


Prokas ni di Khusus kan untuk masalah2 berikut:
-Melegakan sakit lutut
-Melegakan sakit otot
-Melegakan sakit sendi
-Melegakan sakit/kecederaan oleh sukan

Bahan-bahan utama dalam ProKas

ALOE VERA
Antioksidan, antibiotik yang bekerja sebagai stimulator pertumbuhan sel dan membaiki bekas luka dan sifat inhibitor nyeri.

SOYA
Mengandungi 50% protein bagi setiap 100g kacang soya, merupakan 2x lebih daripada kacang tanah, 11x lebih daripada susu dan 3x lebih daripada telur!

VITAMIN & MINERAL
Kaya vitamin dan mineral seperti kalsium, sodium, besi, kalium, mangan, seng, asam folat, pelbagai jenis vitamin, asam amino.

DELIMA
Mengandungi vitamin c sebagai penurun risiko arthiritis dan ianya baik untuk tulang.

DMSO
Pembawa bahan-bahan Pro KAS masuk ke dalam anggota badan dengan menggunakan teknologi nano dengan membetulkan DNA tanpa perlu melakukan pembedahan.

MENTHOL
Mempunyai anestetik tempatan dan kualiti counterirritant, dan ia digunakan secara meluas untuk melegakan sakit otot.

Ni antara beberapa testimoni pengguna-pengguna Prokas






Harga untuk sebotol Prokas termasuk kos penghantaran ialah rm90. Jauh lebih murah daripada terpaksa lakukan pembedahan kan.

jangan biarkan lutut anda terus sakit..lakukan sesuatu!!

Sekiranya berminat anda boleh terus hubungi saya di talian
012-7354137
farah

Wednesday, 2 March 2016

Promo Berganda Idola, dapat Idaman Percuma!!

Wowww bulan ni produk G2network, Idola dan Idaman ade promo berganda2 tau..memang rugi betul sape yang tak grab bulan ni..

Biasanya promo anda boleh dapatkan 2 kotak Idola atau Idaman dengan harga Rm 285, tapi yang menarik nya sepanjang bulan Mac ni, anda bole dapatkan sekotak Idaman FREE!! ya.. FREE dengan pembelian 2 kotak Idola atau Idaman yang bernilai rm280 tau..sape nak bagi kan ..





Menarik kan?? cepat2..order sekarang tau selagi stok masih ada..beli 2 kotak dapat 1 Idaman Free, beli 4 kotak dapat 2 kotak Idaman Free!! jom cepat order!!

Idola berkesan untuk menurunkan berat badan dengan selamat, dan tiada kesan sampingan dan juga sebagai agen detox yang best!!






wassap je terus sebelum melepassss!!

farah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...