adgroup

Shaklee Independent Distributor | ID: 891272 | Penghantaran Seluruh Malaysia

Shaklee Independent Distributor | ID: 891272 | Penghantaran Seluruh Malaysia

Monday, 4 December 2017

Berita gembira hari ini

Hari ni umar ada rutin checkup platlet dia kat hsnz..bacaan platlet umar harini adalah 612..last check adalah bulan 7 haritu..platlet dia dlm 690 lebih..lambatnya la nk menurun kan platlet awak ni umar..

Tapi yg berita gembira nya adalah doc cakap umar tak perlu lagi untuk pemeriksaan lanjut sebab doc kata mmg pattern platlet dia jenis lambat nk normal tapi semakin umur dia meningkat , platlet tu akan turun sendiri slow-slow..

Alhamdulillah..tu berita yg gembira untuk aku harini..setelah hampir 2 taun dok ulang2 cek darah umar..berakhir jugak rutin yg selalu buat umar nangis ni 😂😂

Doc cuma cakap pattern darah merah dia kemungkinan nampak macam pembawa talasemia..tp pembawan takde bahaya apa2 hidup mcm org normal cuma bila dia nak kawen doc ckp tak boleh kawen dgn pembawa talasemia jugak sebab akan hasilkn anak yg ade talasemia yg penyakit tu..nnti masa tingkatan 4 doc kata akan ada ujian free kerajaan bg utk diorg buat ujian talasemia tu..

Apa pun mama happy sangat kita dah tak perlu ke hospital lagi untuk cek platlet awak umar..

Terima kasih Allah 😊😊


 Sebelum balik tu sempat lagi kita org singgah kat pantai batu buruk saje amik angin tepi laut jap hehe..


Thursday, 9 November 2017

Kisah kandungan ke-4 ku

Akhirnya kene jugak warded ☹☹

Pada 28/9 /2017..aku telah pun mengalami keguguran..ini pengalaman yg pertama aku dengan situasi keguguran ni

Sebenarnya..masa hari kejadian ni..memang start dari pagi dah keluar macam 'spot2' darah cair2..lepas tu..start tengahri bwh perut dah start rasa macam sakit tapi takde la kuat sangat..cam sakit2 manja je gitu..

Dalam pukul3 ptg tu hati risau..gi jugak la scan kat klinik..baby semua ok..doc bg ubat kuat rahim dan dia suh berehat je jangan buat apa2 kerja

Time tengah tgk tv..malam tu dlm kul9..dok la pegang2 perut..skali mcm terdengar bunyik 'pop' dr dlm perut..lepas tu terus rasa keluar cecair dr bawah..basah terus seluar..ingat kan darah dah masa tu.gi tandas cek..rupanya air ketuban dah pecah.

Panic gila masa tu dlm toilet..lepas duduk je berketul2 darah jatuh..ingat baby dah jatuh skali..tapi belum lagi..sempat tahan guna tangan sambut baby jatuh..dan dia masih bernyawa masa tu..sobsss 😢😢..lepas tali pusat dia terputus sndiri..baru la dia tak bergerak lagi..

Terus ke HsNz mlm tu jugak..kene warded sebab darah yg masih ade dlm rahim agak tebal..kene cuci..


Baby keguguran ni masa usia kandungan 12 minggu..memang dah nampak bentuk manusia..cuma blm ckp sempurna.biarlah gabar dia aku je yg simpan untuk kenangan..

Dah takde rezeki..Allah lebih tahu ape yg terbaik untuk kita kan..jadi kita redho je..mungkin Dia nk bg yg lebih baik akan datang..InshaAllah ..


Sunday, 14 May 2017

Bila Pilihan Telah di Buat

Sebenarnye sejak dari bulan 1 awal tahun hari tu lagi aku dgn encik suami giat dok men sevey2 kereta baru dan terpakai yang berdekan kiteorang.

Memang ade niat nak tambah satu kereta tambahan untuk keselesaan anak-anak bila berjalan jauh, almaklumlah..setiap 2 minggu sekali kiteorg balik kg suami kat kelantan, jarak perjalanan dlm 2jam tapi sebab banyak pit-stop maka nya kadang2 jejak ke 3 jam 😂😂.. lagi satu..kg aku pun boleh tahan jugak kan nunn jauh di selatan , biasa nya jarak perjalanan kiteorg ke kulai makan dalam 8 jam..

Jadi nya..aku biasanya cuma balik kg dengan kelisa comel aku je..mmg ok je xde masalah..tp kereta tu dah tua sikit..agak risau sebenarnye nk jalan jauh2 sangat..kalau yg dekat2 sini ok sangat la hehe..lagi pulak anak- anak semakin lama makin bertambah..dan kakak tak dpt nk guna car seat dia sebab tak muat dah pun kan dalam kelisa, apip -1 car seat, terpaksa letak depan, umar satu car seat sebelah aku..kakak duduk tepi aku je..kadang2 pinjam kereta mil aku bila nk balik kulai tu hehe


Setiap minggu kalau kiteorg ade kat terengganu , kerja kiteorg adalah g testdrive kereta, atau g tengok2 kat pusat2 jualan kereta..lepas tu setiap hari dok bukak carlist dengan mudah.my dok sevey kereta..

Setakat aku sevey tu, kereta yg dah aku naik skali masa encik suami test drive adalah BRv, toyota sienta( betul ke ejaan tu 😆😆 sebenarnye nk test toyota innova tapi takde kereta nya masa tu so suka hati main try je kete lain ), nissan serena, honda stream.. ade yg naik je tak drive..cam hyundai santa-fe..


Last2 punya la banyak kete yg aku dapat tengok n rasa naik..encik suami beli kete yg aku tak dapat pun nk test naik sebab dia g tengok kat KL dan terus berkenan masa tu..




sekali pandang memang macam hitam tapi sebenarnye bukan..warna macam purple yg terlalu dark ..kalau kene cahaya mentari waktu panas akan nampak la ke-purple lan nya tu..nice kaler..aku suka 😊


ini adalah keadaan ruang dalam..
dah boleh muat semua orang punye car seat..seronok kan..semua pun tengah tido masa ni otw balik ke kelantan..

sangat selesa kat dalam dia walaupun tak se-selesa kereta yg bertaraf van2 tu kann..tapi sangat selesa pada aku..dari luar ia mengekalkan ciri2 sporty..sangat elegan design body dia..tapi sebenarnye untuk family car ( cam penjual kereta pulak aku rasa 😆😆)


kalau ade yg tanya kenapa tak beli estima ke velfire ke kan lagi besar..

aku jawab..ini lah rezeki yg encik suami mampu bagi pada kami..dan tersangat lah bersyukur..tq encik suami kerana tak mempuat pilihan yg salah..😘😘


oh..lagi satu..ini kereta recorn..tahun 2012, dari jepun la kan ofkos honda ni..yg tak tahan semua aplikasi dalam kereta ni bahasa jepang maaa..sila buat2 paham..wlpun ko tengah jalan atas jalanraya, gps dah menunjukkan ko masuk ke dlm laut 😂😂 

so berapa bintang nak bagi??


aku bagi semua bintang2 yg ade di langit tu untuk encik suami ..cia..cia..cia

nanti belikan kereta idaman i pulak ye 😜😜

ade yg tertanya2 lagi ke ni kereta ape?? 

Honda ODC nama dia ni 😄

lagi satu sebelum terlupa 
tarikh dapat  kereta ni  ialah 20/4/2017
moga kalau aku lupa nnt boleh rujuk di sini balik 

Friday, 5 May 2017

Pokok Baru Untuk Laman

Minggu ni kami ade beli 2 pokok baru untuk di hiaskan di laman rumah..mana-mana kawasan yang bersesuaian dengan pokok-pokok tu..

Pokok yang menjadi pilihan adalah pokok 'tadah doa' ade jugak yg panggil pokok payung la mcm2 nama la pernah dengar hehe

Harga dia boleh thn jugak tu..kecik je baru satu je dahan dah rm35..tawar punya tawar dapat la rm32..boleh la kan..tak tau la kat tmpt lain harga berapa..tapi dah pernah sevey kat banyak nursery di terengganu dan kelantan harga lebih kurang tu ade yg lagi mahal pulak rm40..jadi terus beli malas nak pikir banyak-banyak lagi


baru tanam pagi tadi..daun semua dah luruh habis sbb panas sangat kot..ini yang daun nya wana putih..ade yang cakap daun putih lambat nak besar..harap-harap pokok ni tak mengecewakan la..


ini masa baru beli..byk lagi daunnya 😂😂

pokok kedua yang di beli ialah kemboja 😄



dan telah di tanam di penjuru laman rumah ..

diharap semua pokok-pokok memesar dengan sihat dan dapat menyerikan laman rumah kami ni 😉

Tuesday, 2 May 2017

Resdung Bertambah Baik Dengan Set Resdung Shaklee

Baru baru ini, masalah resdung encik suami telah mengganggu dirinya..encik suami memang kerap bersin-bersin bila bangun pagi..kadang-kadang pagi2 jadi selsema..hari ni beliau sampai jumpa doktor sebab rasa tak selesa dalam mata ..doktor cakap mungkin sebab masalah alergik atau resdung tu..

Jadi aku ingat nak start kan  bagi encik suami makan Set Resdung Shaklee la..mudah-mudahan resdung dia semakin baik dan nyah dari hidup dia kalau boleh kan



Set Resdung Shaklee terdiri daripada

Sustain Release Vita- C

•bertindak sebagai anti histamin tanpa perlu kita mengambil side effect dari pengambilan drugs anti histamin
•menstabilkan pengeluaran histamin dalam tubuh
•membantu mencegah penyempitan tiub bronkiol
•meningkatkan fungsi Sistem pertahanan badan dan sel darah putih
•meningkatkan pertumbuhan tisu

B complex

• vitamin B6 penting untuk pemuliharaan selaput lendir yang sihat dan membantu pengeluaran antibodi badan
•membantu dalam pembinaan protein dalam tubuh
•membantu hati menghasilkan glikogen yang diperlukan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati
•memlihara sistem saraf dan berfungsi sebagai anti-stress

Alfalfa complex

•mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri
• ia kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutama akibat dari ekzema , resdung, alergik dan gegata
• pesakit SLE perlu mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil Alfalfa

Kalau anda pun selalu rimas dengan masalah resdung anda apa kata cuba jugak set resdung ni..

Ia nya sangat selamat tanpa bahan kimia berbahaya, semulajadi dan berkesan.


Sebelum masalah resdung anda jadi lebih teruk cepat amalkan set resdung ni sekarang..

nak order?

boleh terus wassap saya 
farah
id 891272

Wednesday, 19 April 2017

Penyakit Rheumatoid Arthritis

Kelmarin, sepupu yang paling rapat dengan aku wassap bertanyakan pasal supplement untuk beliau..katanya dia selalu sangat sakit lutut..lagi pulak selalu kene naik turun tangga sebab kerja di bangunan bertingkat..

Ku ingatkan mula-mula sakit lutut biasa2 aje..mungkin agaknya dia kurang kalsium.. 

tapi bila dia sebut dia ade penyakit Rheumatoid Arthritis ni terus la ku gigih menggugel nak tau ape ke bende la penyakit dia nama pun dah jarang2 aje dengar kan..

jadi..ini lah yang aku dapat dari gugel.



Rheumatoid arthritis ( RA ) adalah penyakit autoimun yakni penyakit dimana sistem imun tubuh menyerang dirinya sendiri, menyebabkan peradangan sendi kronik. Selain terutama menyerang sendi, ia juga dapat menyebabkan peradangan di berbagai organ lain seiring perjalanan penyakit. 



Orang dengan RA dapat mengalami peningkatan gejala -yang disebut flares (jilatan api) - yang dapat berlaku selama beberapa hari hingga minggu. Mereka juga dapat mengalami periode remisi di mana mereka memiliki sedikit atau tanpa gejala sama sekali. 

Tidak ada ubat yang spesifik untuk rheumatoid arthritis, tetapi beberapa jenis ubat dapat memperlambat perkembangan penyakit dan meringankan gejala .

Sumber:


    carta dari website dietvsdisease.org

Mengikut carta bergambar tu, •perempuan 3x lebih mudah dapat penyakit RA ni
•80% penghidap RA berumur antara 35-80 tahun
•70% penghidap RA bermasalah pada pergelangan tangan dan tangan
•90% mempunyai masalah di kaki


Tanda-Tanda dan Gejala-Gejala

•Sakit dan bengkak pada sendi di kedua-dua belah kaki dan tangan.
•Kekakuan sendi yang lebih ketara di sebelah pagi atau selepas lama berehat.
•Berasa letih dan lesu.
•Kekeringan mata dan mulut.


Rawatan yang digunakan:

1. Ubat-ubatan:

-Ubat NSAIDs (‘Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs’) dapat mengurangkan kesakitan dan keradangan sendi.

-Ubat DMARDs (‘Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs’) bertujuan merencatkan kerosakan dan kecacatan sendi.

-Ubat Biologic – merupakan ubat baru bertujuan merencatkan kerosakan dan kecacatan sendi.

-Ubat Steroid kadangkala diperlukan untuk jangkamasa yang pendek sementara menunggu ubat DMARDs menunjukkan kesannya.

Disebabkan penggunaan ubat-ubatan ini mempunyai kesan sampingan, maka anda perlu mendapatkan nasihat doktor yang merawat anda.

2. Pemulihan anggota dan cara kerja:

-Rawatan ‘hot pack’ untuk mengurangkan kesakitan dan ketegangan sendi (fisioterapi).

-Senaman untuk menguatkan otot dan mempertingkatkan pergerakan sendi.
Senaman yang tidak memberi bebanan ke atas sendi seperti berenang amat digalakkan.
Jenis senaman bergantung atas keupayaan anda.
Amalan senaman ini perlulah diseimbangkan dengan masa rehat.


penyakit arthritis juga boleh dirawat dengan mengubah diet kita.

Perbanyakkan memakan sayur-sayuran dan kurangkan memakan daging, telur, bahan-bahan tenusu seperti keju dan mentega, makanan manis seperti kek dan kuih.
 
Tujuannya ialah untuk menurunkan paras lemak tepu dan meningkatkan paras ‘polyunsaturated fat’ di dalam badan. Hasil kajian mendapati lemak tepu boleh menjadi pemangkin kepada proses radang di dalam badan. 

Selain itu, para pesakit juga digalakkan mengambil pemakanan yang mempunyai banyak minyak Omega-3 seperti ikan kerana minyak Omega-3 telah terbukti dapat meredakan aktiviti radang pada sendi.

Disebabkan ia adalah penyakit kronik, RA akan kerap menimbulkan masalah dan tidak akan hilang begitu sahaja. Aktiviti penyakit juga akan kerap berlaku. RA ialah penyakit yang sistemik, di mana ia boleh menjejaskan bahagian tubuh yang lain. Adalah penting untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan awal untuk RA jika anda ingin teruskan kehidupan yang produktif. Kajian menunjukkan rawatan awal RA yang agresif dapat mengawal kerosakan sendi, lantas mengurangkan masalah kehilangan pergerakan, meningkatkan keupayaan untuk bekerja, mengurangkan kos perubatan dan menurunkan keperluan pembedahan.

Terdapat juga beberapa supplement yang boleh diambil oleh pesakit ( atas nasihat doktor) yang dapat membantu mengurangkan kesakitan dan ketegangan sendi.

Tapi kita akan cerita pada next entry ye untuk supplement Arthritis ni.
cukup la setakat ini entry pasal rheumatoid arthritis ni.. 😊

sumber 
drsendiurat.com
diarypesakitrheumatoidarthritis.blogspot

farah 
Shaklee consultant kuala terengganu

Monday, 17 April 2017

Kenapa Collagen Shaklee Powder Istimewa?

Kalau kita dah kata Collagen Shaklee Powder ni sangat eksklusif, maka bahan-bahan yang digunakan di dalamnya pun adalah sangat eksklusif tau..tak sama macam collagen-collagen lain..

Kita jangan cepat sangat terpedaya dengan janji manis produk-produk belum boleh dipercayai ketulenan dan keselamatannya..haa sekarang ni memang tengah hot kan produk-produk kecantikam yg mengandungi bahan-bahan beracun dan merbahaya pada kulit..jadi sila buat pilihan yang bijak ye ..jangan nk pikir murah je nanti kulit u olls yang tegadai kita tak tau 😆

Ini lah semua bahan-bahan yang digunakan dalam Collagen Powder shaklee ni 








Shaklee dah lebih 50 tahun tau dalam pasaran luar negara dan malaysia.. kalau shaklee keluarkan produk yg bahaya dah lama gulung tikar tau..

kalau berminat nk order collagen best ni tapi tak tau camne..jom wassap je saya ye 😉
farah
ajen shaklee kuala terengganu, gong badak
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...