adgroup

Shaklee Independent Distributor | ID: 891272 | Penghantaran Seluruh Malaysia

Shaklee Independent Distributor | ID: 891272 | Penghantaran Seluruh Malaysia

Thursday, 2 April 2015

Bersalin di GH atau Hospital Swasta?



Bersalin di GH atau Swasta? ermm mana satu ye jadi pilihan ibu-ibu? 

Saya lahirkan anak pertama di Klinik bersalin swasta dan anak ke dua di GH..

Pada awalanya memang sangat takut dan risau bila dengar dan baca pengalaman ibu-ibu yang bersalin kat GH kan, tapi..apa yg saya alami tak la seteruk ape yang saya dengar tu..

Saya bagi sedikit kebaikan dan keburukan untuk yang bersalin di GH dan di Swasta ye

ini berdasarkan pengalaman saya sendiri tau tanpa ada pengaruh dari mana2 pihak ..hehe

Bersalin di Klinik/Hospital Swasta


( Apip bersalin di Klinik Pakar Perdana, taman University)

- Yang pertama paling penting kalau nk bersalin di hosp swasta anda mesti la tau  berapa budget yg anda siapkan untuk melahirkan bayi anda..
cth mcm saya..saya cuma mampu sediakan rm2000 ke bawah untuk bersalin waktu tu..jadi saya cari klninik /hospital yg berikan khidmat mereka dengan harga tersebut..jangan la bila budget 2000 terus ke KPJ pulak kan..alamatnya ada yg berhutang smpai ank dah sekolah nanti

kos saya bersalin anak pertama waktu 2011 di klinik tersebut ialah rm1600++ secara normal + vakum

- Bilik selesa, ada tandas, katil seorang, tapi suami tak bole teman tidur kat situ.
tapi ade nurse yg jaga kalau nak apa2, saya hanya tidur satu malam sahaja, keesokkan nya dah bole balik

- Saya memang dah plan nk bagi ank saya fully bf , tapi saya tak ckp dengan doc yg sambut baby saya masa tu sebab ingtkan klinik tu bf friendly kn, jadinya 4-5 jam lepas saya lahirkan apip baru saya dapat tengok dia tau , tu pun nurse dah bgi susu fm, frust sangat masa tu 😢😢

tapi bukan semua hosp swasta mcm tu..mungkin kalau kita beritahu awal2 kita nk fully bf diorg akn bantu rasanya,

tapi sebelum discharge tu memang ade seorang bidan yg akn ajar cara2 nak bf dgn betul,

- waktu saya kene jahit tu, saya memang takde rasa sakit sgt pun walaupun guntingan tu panjang disebabkan vakum, mungkin doc bagi ubat bius dulu sebelum dia jahit

- kalau bole pilih la hosp/ klinik yg ada doc perempuan utk sambut kelahiran bayi kita, sebab kita dah bayar mahal2, mesti nk jaga aurat kan..

So kesimpulannnya bersalin di hosp/klinik swasta ni

- kene bayar mahal 
- servis bagus
- kene beritahu awal kalau nk fully bf
- bole pilih doc sapa yg kita nak utk sambut baby kita

Bersalin di GH

Sewaktu bersalin anak ke dua saya, Ainur Safiyya, saya bersalin di HSA JB

Ok..utk pengetahuan ibu2, sebelum bersalin kat situ, banyak sangat saya dah baca pasal betapa teruknya layann kat GH ni.. saya pun jd takut sebenarnya..tapi takda pilihan lain sebab budget dah berkurang ., so terus ke HSA jek..

tapi saya gunakan GL husben utk mintak wad kelas pertama..memang penuh la kalo nak terus masuk ke sana kn, melainkan nasib anda baik.. huhu

kene tunggu kat bilik saringan lama sebab nurse buat CTG semua kat perut tu..setelah beberapa jam baru la dpt masuk ke wad..

mula2 saya di masukkan ke wad kelas 3, 
hmmm katil sangat banyak tau ade 30 lebih kalo tak silap memang segan sikit nk tidur ke, baring sebab 24jam doc pelatih lalu beramai2..huhu..tudung memang on jek 24 jam wlaupun tidur , memang tk berapa selesa la, 

bisanya doc akn panggil setiap brp jam nk cek jln tu dah bukk brp cm, doc byk india lelaki kat wad kelas 3 ni..tapi nasib ku baik dari masuk wad smpi nk beranak takde kene cek jln huhu bersyukurrr..

bila dah pindah wad kelas 1, wahh rasa heaven nya ..haha..memang setaraf dok di klinik swasta rasanya..mula2 saya duduk wad yg 4 katil, lepastu pindah ke wad 2 katil..bole tidur tanpa segan silu, takde doc pelatig ramai2 yg lalu lalang sebab kita duduk dalam bilik masing2, nurse masuk hanya nk cek baby dan ibu jek..dalam bilik ade toilet n tv semua..bayaran pun tak semahal swasta walaupun masuk kelas 1 ni.tak silap rm800 utk pendahuluan tapi saya guna Gl tak kene bayar la..

tapi yg tak tahan, masa nak jahit tu mak aiii..sakitnya..memang nurse tak bagi bius, saya ade mintak, dia cakap tak bole sebab hanya kotak sikit jek..tahan la ko kt situ 15 minit jahit hidup2..huhuhu..

lepas tu kita mungkin bole la nk request doc perempuan tapi bergantung la waktu kita bersalin tu ade ke idok doc perempuan yg free kn..Alhamdulillah waktu saya bersalin, semua yg duduk dlm bilik bersalin perempuan..( saya tak request pun takut haha).. Doa jek byk2 supaya aurat terpelihara..

Suami pun bole masuk tau kat sini..cuma suami tiba hosp saya dah bersalin tak smpat dah nk tunggu hehe..

kesimpulan bersalin di GH ni
- bayaran murah jek, mampu la semua org, sangat jimat
- tak berapa nk bole sangat la demand pilih2 doc
- redho la kalo kene cek jln byk2 kali dgn doc pelatih..huhu
- biasanya GH sangat Bf friendly..so mmg wajib bf lepas baby keluar..

itu sahaja la pengalaman saya
nak tnya lebih2, dipersilakn comment jek ye


Dua org budak ini sudah pun besar..hehe bole berfikir2 untuk tambah lagi yg lain 😅😅

3 comments:

  1. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Perkara Yang Perlu Di Jangka Ketika Masuk Bilik Bersalin. Penting untuk ibu yang mengandung anak sulung, supaya nanti taklah gelabah sangat. :)

    ReplyDelete
  2. Tumpang iklan admin. Terima kasih.
    Urutan Tradisional Selepas Bersalin Di Rumah
    (Kawasan : Johor Bahru, Larkin, Tampoi, Pandan, Pasir Gudang)
    PERCUMA! BENGKUNG MODEN 3IN 1
    PAKEJ 3 HARI : RM400
    PAKEJ 5 HARI : RM650
    PAKEJ 7 HARI : RM900
    Pakej : Urutan, Param, Pilis, Tapel Perut, Tungku
    Urutan Tradisional Kesihatan juga ada.
    Hubungi : MELOR 016-7744127

    ReplyDelete
  3. Pilih doc wanita untuk jaga aurat? Aurat antara wanita dan wanita masih membuatkan kemaluan haram ditengok. Dalam bersalin, tiada istilah aurat, kerana doc lelaki dan perempuan akan haram juga.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...